Besedio: Slavica Klančnik

Zopet eno zanimivo dogajanje v naši telovadnici – pustno rajanje in izbor najlepših, najbolj atraktivnih in navdušujočih mask. Tudi letos nam je bil koledar naklonjen in pust je padel v čas pouka.

Že zgodaj so se otroci in mladostniki, v skrbno izbranih pustnih maskah in oblačilih, sprehodili čez šolski prag. To je  dan, katerega  veliko otrok in mladostnikov nestrpno čaka, saj  lahko dajo domišljiji prosto pot in se prelevijo v zase najljubša bitja, like in tako vsaj za malo pozabijo na pouk, ocene, domače naloge. Škrati, muce, vile in gobice, kraljične in Rdeča kapica…, te so tiste ‘ta lepe’, pozitivne; potem so tu še malo ‘temnejši’ liki npr. zaporniki, potepuhi, čarovnice … ter vzdrževalci reda: policisti, redarji, smetarji… skratka cela paleta individualnih, pa tudi manjših in večjih skupinskih mask.

Razredna stopnja se je letos predstavila po paralelkah. Učenci prvih, drugih, tretjih, četrtih in petih razredov so, skupaj z učitelji, v pisanih oblačilih zaplesali po parketu športne dvorane in navdušili s svojim izborom.

Na predmetni stopnji pa so mladi, z učitelji razredniki pripravili in izdelali številne skupinske maske. Naj jih nekaj naštejem:  Pingvini, Nogometna ekipa za svetovno prvenstvo v JAR, estetsko izdelane Igralne karte, ekološko  obarvane skupine itn. Priprave so  bile temeljite, tudi zabavne, dejavnosti ciljno naravnane. Učenci so sodelovali z navdušenjem ter odgovorno.

Kot že omenjeno, ob koncu druženja vsako leto opravimo izbor NAJ individualnih in skupinskih mask. Le-te si prislužijo sladke in malo manj sladke nagrade, za katere poskrbi g. ravnatelj, Stanislav Osojnik, ki je tudi glavni napovedovalec ter povezovalec celotnega dogajanja.

Nagrajenci so navdušeni, ostali pa si morda na tiho obljubijo, da se bodo naslednje leto še bolj potrudili.

Na naši šoli  se torej vedno kaj dogaja, kar daje tako učiteljem kot tudi učencem elan in moči, za tiste manj prijetne trenutke; tiste ‘ta obvezne’.

Tradicija pustovanja torej  živi in verjamemo, da bo tudi v prihodnje tako.