Spoštovani starši!

Posredujemo vam prošnjo javnega štipendijskega, razvojno, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, ki je v aprilu objavil Javni
poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Na voljo so še prenosni računalniki v izposojo, ki so namenjeni najbolj ranljivim skupinam prebivalstva.

Vlogo je možno oddati do vključno 22. 6. 2024 oz. do razdelitve razpoložljive računalniške opreme.

Več v prilogah.

OBVESTILO 

VLOGA


V šoli imamo nekaj šolskih torb. V kolikor bi torbo potrebovali, jo lahko pridete iskati v pisarno šolske svetovalne službe.


Spoštovani starši,

uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča.

S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih staršem, v oktobru pripravljamo dve on-line predavanji na to temo. Predavanje NI namenjeno otrokom ali mladostnikom. Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanji bosta potekali v (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat):

– torek, 17. 10. ob 16 uri in

– torek, 24. 10. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/b66e9e78

Prijavljenim bomo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zapremo. V kolikor bo zanimanje veliko, bomo ponovitve predavanja organizirali tudi v novembru.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek predavanja, ki je na voljo na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o omenjenih izdelkih lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle.

Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:
S prijaznimi pozdravi,
Nacionalni inštitut za javno zdravje

september, 2023

Spoštovani starši, dragi učenci/učenke, sodelavke/sodelavci!
 
Najhujši trenutki ponorele narave so za nami, a katastrofalne posledice bomo še dolgo čutili. Srčno upamo, da ste vsi vi in vaši dragi na varnem in suhem.
Verjetno smo v tem času vsi spoznali, kako dragoceno je življenje, kako se moramo še naučiti hvaležnosti za vsak dan, ki ga živimo, in kako pomembno je, da si med seboj pomagamo. Ter seveda, da moramo pričeti varovati in skrbeti za naš planet.
Verjamemo, da bomo na koncu te katastrofe še močnejši, bolj povezani in trdnejši. Se pa občuti in vidi, da kar nam je covid vzel (v prvi vrsti druženje), nam je ta nesreča vrnila. Upamo, da tako ostane. V tem je žarek upanja. Skupaj smo močnejši.
 
Pazite nase in radi se imejte. Nastale težave bomo od jeseni naprej skupaj reševali. Vidimo se 1. septembra v šolskih klopeh, do takrat pa srečno vsem.

NIJZ, OE Ravne na Koroškem obvešča, da sta vzpostavljeni dve telefonski številki za psihološko pomoč prizadetim v naravni nesreči, in sicer:

  • –> Center za psihološko svetovanje Posvet: 031 704 707 (vsak delovni dan med 16. in 20. uro).
  • –> Društvo psihologov Slovenije. Telefon za psihološko oporo ob poplavah: 080 30 64 (vse dni v tednu med 16. in 22. uro). Klic je brezplačen. *Telefon bo deloval od 12. 8. 2023 dalje.

V priloženem letaku so pripravili usmeritve, kako nuditi pomoč drugim in kako ravnati, kadar smo sami v stiski. Zbrani so tudi kontakti drugih oblik psihološke pomoči.

Več na spletni strani: https://www.zadusevnozdravje.si/aktualno/novice/2023/08/prva-pomoc-v-dusevni-stiski-ob-poplavah/

ali  https://nijz.si/zivljenjski-slog/dusevno-zdravje/prva-pomoc-v-dusevni-stiski-ob-poplavah/


marec, 2023

Na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici izvajajo raziskavo MEDIJI IN OSNOVNOŠOLSKI OTROCI V SLOVENIJI (1. DO 6. RAZRED), ki jo financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in vabijo vse starše učencev od 1. do 6. razreda, da izpolnite vprašalnik: https://1ka.arnes.si/pismenost (≈14 min).

Glavni cilj raziskave je pridobiti informacije s strani staršev o:
•    splošni rabi medijev med osnovnošolci
•    povprečni dnevni izpostavljenosti otrok medijem
•    z mediji povezanimi aktivnostmi osnovnošolskih otrok
•    rabi družbenih omrežij osnovnošolskih otrok
•    objavi informacij s strani osnovnošolskih otrok na spletu
•    medijski vzgoji osnovnošolskih otrok

Zbrani podatki jim bodo omogočili razumevanje vloge medijev pri vzgoji in nadaljnje oblikovanje ustreznih ukrepov in izobraževanj na področju medijske vzgoje in medijske pismenosti v Sloveniji.

Anketa je v celoti anonimna, kontaktni podatki se ne pridobivajo, napačnih odgovorov ni, odgovarjajte po lastni presoji. Ostale informacije o infrastrukturnem programu Medijska pismenost najdete tudi na uradni spletni strani projekta Pismenost.si, za dodatna vprašanja pa so dosegljivi na naslovu info@pismenost.si.

Obvestilo dajemo na svojo spletno stran na prošnjo Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici.


januar, 2023

Spoštovani!

Javna agencija RS za varnost prometa že vrsto let opozarja na varnost otrok in mladostnikov pri uporabi šolskih prevozov.

V okviru preventivne akcije Varnostni pas nas letos nagovarjajo na dosledno uporabo varnostnih pasov in uporabo otroških varnostnih sedežev za mlajše otroke.

Z zakonom je predpisano, da so na vseh organiziranih šolskih prevozih z avtobusom ali s šolskim kombijem vsi potniki med vožnjo ustrezno pripeti z varnostnimi pasovi (izjema so mestni avtobusi in znotraj naselja v oddaljenosti do 10 km). Zakonodaja še določa, da morajo biti   otroci do višine 140 cm ustrezno zavarovani v primernih otroških varnostnih sedežih (na sedežih v avtobusu, kjer so dvotočkovni varnostni pasovi, otroški sedeži dodatno niso potrebni, v kombijih pa otroci potrebujejo otroški sedež).

Pomembno je, da otroci upoštevajo pravila varnega vedenja na šolskem avtobusu ali v kombiju, sedijo vsak na svojem sedežu, so ustrezno pripeti z varnostnimi pasovi ter brez šolskih torbic na ramenih.

Starši bodite dober zgled svojim otrokom in na vseh vožnjah uporabljajte varnostni pas.

                                                           Vodstvo OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem


26. september. 2022


Spoštovani starši,

Fakulteta za šport sodeluje v raziskavi o občutenju poletnih vročinskih valov pri otrocih in odraslih in vabi družine k sodelovanju.

Sodelovanje je prostovoljno in lahko od njega kadarkoli odstopite, raziskovalci iz Slovenije in Kanade pa bi s pomočjo zbranih podatkov izdelali strategije za bolj učinkovito spopadanje z vse bolj nepredvidljivim poletnim vremenom.

Raziskava poteka prek spletnih vprašalnikov. Vsako sodelujočo družino bomo zaprosili, da v juniju in v septembru po dvakrat izpolni krajši vprašalnik, v primeru vročinskih valov pa bomo zaprosili za dodatne odgovore o tem, kako občutite trenutno vročino in kako vpliva na vaše vedenje.

Žal vam za sodelovanje v raziskavi ne moremo ponuditi finančnega nadomestila, a vas vabimo, da s svojim sodelovanjem prispevate k pridobivanju novega znanja, ki nam bo pomagalo tudi v boju za naš planet in ohranjanje kakovosti življenja  nas in naših zanamcev.

Podrobnejše informacije o raziskavi si lahko preberete v priloženem opisu raziskave.

K sodelovanju v raziskavi se prijavite na povezavi https://activehw.lakeheadu.ca/, pri čemer v zgornjem desnem kotu izberete slovenščino.

Že vnaprej hvala vsem, ki se boste odločili za sodelovanje.

OPIS RAZISKAVE

S spoštovanjem,

Gregor Starc


Varnost otrok in mladostnikov pri uporabi šolskih prevozov

Spoštovani!

Javna agencija RS za varnost prometa že vrsto let opozarja na varnost otrok in mladostnikov pri uporabi šolskih prevozov.

Z zakonom je predpisano, da so na vseh organiziranih šolskih prevozih z avtobusom ali s šolskim kombijem vsi potniki med vožnjo ustrezno pripeti z varnostnimi pasovi (izjema so mestni avtobusi in znotraj naselja v oddaljenosti do 10 km). Od lanskega leta velja pravilo, da morajo biti otroci do višine 140 cm ustrezno zavarovani v primernih otroških varnostnih sedežih (na sedežih v avtobusu, kjer so dvotočkovni varnostni pasovi, otroški sedeži dodatno niso potrebni, v kombijih otroci potrebujejo otroški sedež).

Pomembno je, da otroci upoštevajo pravila varnega vedenja na šolskem avtobusu ali v kombiju, sedijo vsak na svojem sedežu, so ustrezno pripeti z varnostnimi pasovi ter brez šolskih torbic na ramenih.

Starši bodite dober zgled svojim otrokom in na vseh vožnjah uporabljajte varnostni pas.

Vodstvo OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem


7. marec 2022

Maske za šolarje, srednješolce, študente in učitelje NISO več obvezne.


21. februra 2022

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19


NOVO (PREKINITEV IZOLACIJE)

27. januar 2022

Spoštovani starši,  otroci, ki so preboleli Covid, imajo možnosti skrajšanja izolacije. V primeru, da se otrok vrne v šolo pred datumom, ki je na EU DCP potrdilu zabeležen kot datum veljavnosti potrdila, naj ob prihodu v šolo na vpogled prinese potrdilo o HAG testiranju, ki ga je opravil pri pooblaščenem izvajalcu. Prekinitev izolacije je podrobneje razložena spodaj.Od 24. 1. 2022 naprej so nova navodila glede izvajanja izolacije oziroma skrajševanja časa izolacije.

  • Izolacija se po 7 dneh lahko zaključi, če sta izpolnjena dva pogoja:
    • oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša) IN
    • oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen.
    • V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine brez opravljenega HAG testa.

 Hvala za razumevanje.


SPOROČILO IZ NIJZ

Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ) nas obvešča, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2 obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravimo šole do napotitve v karanteno na domu podaljšal na nekaj dni. V soboto, 15.01.2022, je zamik znašal že 2 dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Prejeti seznami visokorizičnih kontaktov so obravnavani po vrsti glede na čas prejema.

Šole moramo še naprej ravnati skladno z navodili. To pomeni, da ob potrjeni okužbi v oddelku pričnemo z izobraževanjem na daljavo. Starši oz. zakoniti zastopniki boste za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku izobraževanja na daljavo. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.

Ravnateljica Bojana Verdinek


12. november 2021

IZJAVA ZVEZE RAVNATELJEV


14. november 2021

Spoštovani starši,

kot vam je znano, je vlada 11. 11. 2021 izdala odlok o samotestiranju vseh učencev osnovne šole trikrat tedensko v šolskih prostorih. Zveza ravnateljev je po tem dvakrat v svoji izjavi vladi predlagala samotestiranje doma za učence od 1. do 5. razreda, a naš predlog ni bil sprejet (Izjava z 12. 11. 2021 je na spletni strani šole.). Samotestiranje vseh učencev (razen za tiste, ki izpolnjujejo pogoj PCT) se je le prestavilo iz ponedeljka na sredo, 17. 11. 2021.
Med drugim odlok določa, da starši oziroma drugi zakoniti zastopniki podajo predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje –  tudi to vam bomo posredovali.Za vse zaposlene na šoli pomeni izvedba v zapovedani obliki premislek o organizaciji samotestiranja, ki ga bomo dorekli v začetku tedna in vam vsa navodila ter pojasnila posredovali preko spletne strani in razrednikov po e- pošti.Do takrat vas prosimo, da dvignete teste za samotestiranje v lekarni (potrebujete zdravstveno izkaznico otroka) in da se v naslednjih dneh z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Priporočamo, da otrok samotestiranje ob vaši prisotnosti poskusi tudi sam izvesti. S spoštovanjem,                              
                                Bojana Verdinek, ravnateljica