2. APRIL

MEDNARODNI DAN  KNJIG ZA OTROKE

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Od leta 1967 ga praznujejo vse članice te organizacije. Vsako leto v tem času svet obkroži poslanica s posebnim sporočilom, ki ga pripravi ena od nacionalnih sekcij. Letošnja nosi naslov Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati, kako ti vznemirjeno bije srce. Napisala jo je japonska pisateljica Eiko Kadono, plakat pa je ustvarila avtorica in  ilustratorka Nana Furiya.

Poslanico si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://ibby.si/mz-2-april
KNJIGE PRAZNUJEJO

2. APRIL

MEDNARODNI DAN  KNJIG ZA OTROKE

JAZ SEM KNJIGA, PREBERI ME!

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Od leta 1967 ga praznujejo vse članice te organizacije. Vsako leto v tem času svet obkroži poslanica s posebnim sporočilom, ki ga pripravi ena od nacionalnih sekcij. Letošnjo je pripravila Grška. Poslanico z naslovom JAZ SEM KNJIGA, PREBERI ME! je napisal pisatelj Vagelis Iliopoulos, plakat je ustvarila slikarka in ilustratorka Photini Stephandi.

V šolski knjižnici si lahko ogledate razstavo slikanic pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

23. APRIL

SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC

Organizacija UNESCO je 23. april razglasila  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del.

Čeprav se praznovanje knjige povezuje z datumi smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara, ima 23. april tudi svetlejšo plat, saj si na ta dan v Kataloniji ob prazniku svetega Jurija že več desetletij podarjajo cvet in knjigo.

V mesecu aprilu vas vabimo k reševanju knjižne uganke, ki  jo pripravljajo učenke knjižničarskega krožka v povezavi z učenci računalništva.  Uganke bodo na voljo v šolski knjižnici.

23. aprila bomo izžrebali tri srečne nagrajence.


NACIONALNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZALK


Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki poteka od 3. do 9. oktobra, je »Skup se mava dobr«, kar je tudi naslov pesmi pri otrocih zelo priljubljenega NIPKEja, ki bo letos naš ambasador. Podatki TOM telefona kažejo, da je prijateljstvo nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo, da se imajo dobro s sovrstnikom, ki mu lahko zaupajo, zato se tokrat osredotočamo na pomen povezanosti, druženja, prijateljstev, pogovarjanja v živo, skupnih dogodivščin, sproščenosti in zabave.

Poslanica v ilustraciji in

nagovor NIPKEta. https://youtu.be/rMhToSyKPY4.


DAN ZLATIH KNJIG

»Dobra knjiga je zlata knjiga.« (France Bevk)


Podelitvi priznanj za bralno značko in knjižnih nagrad za dobre bralce


KNJIŽNA UGANKA meseca aprila

    Srečni izžrebanci naše knjižne uganke so Jakob Čuk Mikeln iz 3. razreda, Ana Konečnik iz 4. razreda in Nuša Hober iz 8. razreda.Čestitamo!In še nekaj utrinkov s stojnice »Knjige iščejo nov dom.«    VEČ SLIK V GALERIJI

RASTEM S KNJIGO (kulturni dan, 19. 4. 2022)

______________________________________________________________________________________________________________________________

Literarno opoldne z Ivanom Sivcem


ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU

KNJIŽNE UGANKEKNJIŽNA UGANKA

Križanke nastale v povezavi s poukom Računalništva v 5. razredu.

SREČNI IZŽREBANKI NAŠE DECEMBRSKE KNJIŽNE UGANKE sta Larisa Laznik iz 1. razreda in Merisa Husić iz 9. razreda.

ISKRENE ČESTITKE!
DAN ZLATIH KNJIG


KNJIGE IN ŠPORT