Tudi mi, naša šola

OSNOVNA ŠOLA PREŽIHOVEGA VORANCA se udeležuje eTwinning projekta

“A Green Path to Well-Being”,

             ki nas povezuje s šolami iz Turčije, Grčije, Hrvaške in Slovenije.

Projekt je svečano otvorila gospa Vlasta Grabec, ki je v svojem nagovoru delila svoje izkušnje, kako lahko vrtnarstvo prispeva k našemu dobremu počutju. Na šoli že od septembra v okviru razširjenega programa (RAP) izvajamo dejavnost Vrt in življenje z rastlinami in živalmi. Znotraj tega izvajamo dejavnosti, ki ozaveščajo najmlajše tudi v smislu trajnostnega razvoja.

eTwinning projekt tudi tokrat združuje učence v starostnih skupinah od vrtca, osnovne šole do srednje šole. Tako skupaj raziskujemo poti do boljšega počutja skozi zelene pristope. Sodelovanje različnih držav bo prineslo bogastvo raznolikosti. Sodelovanje učencev različnih starosti in kultur pa omogočalo, da se učimo in rastemo skupaj ter soustvarjamo trajnostno prihodnost.

S pridružitvijo eTwinningu učitelji in drugo šolsko osebje postajamo del “Skupnosti za šole v Evropi” in tako lahko izkoristimo neskončne priložnosti. Mi tudi tokrat iščemo navdih pri drugih kolegih v Evropi ter spremljamo njihovo delovanje preko družabnih omrežij ter hkrati ob tem predstavljamo naše.

Povezali smo se tudi s Civilno iniciativo Slovenije (Ekoci) ter s pomočjo gospe Irene Rotar pridobili avtohtona Slovenska semena. Po njihovem receptu smo izdelali semenske kroglice z avtohtonimi slovenskimi semeni. Semenske kroglice smo poslali tudi našim kolegom v Grčijo.

Obeležili smo Dan medovitih rastlin. Posejali smo sončnična semena.  Vsak otrok je v skrbi za svojo rastlino, sadiko sončnice odnesel domov, kjer bo glede na svoje zmožnosti skrbel zanjo vse do njene končne rasti.

Ker upanje za boljšo prihodnost tudi v tem smislu tiči v mladih, je takšna priložnost sodelovanja koristna in predvsem zelo zanimiva za vse udeležence. V smislu »zelenih poti« za boljšo prihodnost se veselimo novih dejavnosti v okviru projekta.

Zapisala: Helena KRUŠIČ, prof.

DOKUMENT …