KOLESARJENJE

Po težko pričakovani vrnitvi v šolo zaradi epidemije smo se petošolci še posebej razveselili, da bomo lahko opravljali kolesarski izpit. V mesecu marcu smo imeli naravoslovno dejavnost Jumicar, kjer so učenci spoznavali osnovna pravila v cestnem prometu. Učenci so se po opravljenem teoretičnem delu najprej preizkusili s kolesi na poligonu pred šolo, nato pa opravljali vožnjo po Čečovju. Opravljanje kolesarskega izpita in izpravnost koles so nadzorovali ravenski policisti. Učenci so uspešno opravili teoretični in praktični izpit.

ŠTAVHARIJA IN OGLED STAREGA KOVAČA

Naša naslednja zanimiva dejavnost v mesecu juniju je bil obisk Štavharije v muzeju na Ravnah, kjer smo si ogledali zgodovinska dejstva nastanka naše železarne in trenutno stanje. Še posebej nas je očaral mladi Kovač, ki kuje na povsem star način, ki ga je prikazal učencem. Skoval je žebelj, nato pa so se lahko preizkusili še učenci. Obeležili smo 400 let železarstva, pripovedovali o doživetjih sorodnikov in umrlih ter poustvarjali na to temo še v učilnici.

OBISK PRI GASILCIH

Med učnimi vsebinami v 5. razredu najdemo mnogo tem, ki govorijo o medsebojni pomoči, prostovoljnemu delu, prostovoljstvu, slogi, humanitarnosti … Vedno poudarimo, da so gasilci tisti prvi prostovoljci, ki se najprej pojavijo na mestu nesreče ali naravne nesreče in nesebično pomagajo. Naj bo doma, na cesti, v delavnici, gasilci s svojo nesebično pomočjo, znanjem prve pomoči in tehničnim znanjem rešujejo ljudi v stiskah in nesrečah.

Mesec oktober je mesec požarne varnosti, zato ga učenci 5. razreda obeležimo z obiskom gasilske postaje  na Ravnah.  V tem času zaprtja oziroma koronavirusa pa smo morali na naš obisk pri gasilcih počakati do 9. junija.

Gasilci so nam pripravili prijazen sprejem, opazovali smo opremo gasilskih avtomobilov, odvijanje gasilske cevi, opazovali intervencijska vozila, oblačila ter notranje prostore. Prisluhnili smo navodilom gasilcev in si ogledali še sobo za fitnes, kjer se gasilci vsakodnevno po eno uro razgibavajo, da ostanejo v dobri fizični kondiciji. Učenci so postavljali zanimiva vprašanja, gasilci pa oblikovali preproste in zanimive odgovore. Nekaj so povedali še o zgodovini gasilcev na Ravnah in sodelovanju s prostovoljnimi gasilci. Učence so povabili, da se vključijo k PGD Ravne.

Ker je vse dobro potekalo, smo se naučili še nekaj gasilskih pravil, preden smo lahko vstopili  na gasilsko lestev. To je učence še posebej motiviralo. Dvignili so se približno 20 m od tal z dvižno lestvijo. Gasilci so nam ob koncu še povedali o svojem delu in opremljenosti gasilske postaje. Svoja doživetja so učenci poglobili v razredu z branjem in risanjem.

OBISK RIMSKE NEKROPOLE V ŠEMPETRU V SAVINJSKI DOLINI IN JAME PEKEL

Petošolci v okviru šolske zaključne ekskurzije vsako leto obiščemo Savinjsko in Logarsko dolino. Letos smo se najprej odpravili do Šempetra, kjer smo ob vodenem ogledu poglobili znanje o Rimljanih. Učenci so aktivno sodelovali v pogovoru z vodičko in izkazalo se je, da so kljub delu od doma uspešno usvojili znanja pri družbi. Po ogledu smo se odpravili do Jame Pekel, kraškega osamelca v Savinjski dolini, si ogledali naravne kraške pojave, ki jih je izdolbel potok Ponikvica, prisluhnili pripovedim iz davnine in zvokom narave ter poiskali jamske živali. Po prihodu iz jame pa smo se v prijetnem gozdnem ambientu v prosti igri  sprostili, poigrali in pomalicali. Učenci so res uživali, vrteli so glasbo in celo prepevali ob njej. Na avtobusu in nato v šoli smo rešili delovne liste in ob fotografijah podoživeli prijeten izlet.

SLIKE V GALERIJI

                                                                                                    Zapisala: Aleksandra Slatinšek Mlakar