V šolskem letu 2021/2022 smo se na OŠ Prežihovega Voranca ponovno vključili v državni projekt Varno na kolesu. Petošolci se namreč celo šolsko leto pripravljamo na opravljanje kolesarskega izpita.

Opraviti smo morali dve zahtevni nalogi. Prvo v mesecu novembru, ko so učenci 5. a- in 5. b-razreda izvedli nalogo Spoznavam prometne znake in pravila.

Izdelali smo čisto pravo maketo Čečovja, ki predstavlja dejansko vozno pot, kjer učenci v mesecu maju opravljajo kolesarski izpit. Na maketi smo opozorili na nevarna križišča, smer vožnje in prometne znake. Učenci so skozi igro spoznavali prometne predpise, saj so prinesli avtomobilčke in uprizarjali potek vožnje.

Drugo nalogo smo opravili v marcu. Petošolci smo posneli film za naslovom S čelado je varneje. Sodelovali so vsi učenci 5. b-razreda. Uprizorili smo prometno nesrečo in  reševanje ter tako poudarili pomen obveznega nošenja čelade na kolesu. S tem filmom smo se uvrstili med 10 finalistov in prejeli nagrado. 26. maja smo se udeležili slavnostne podelitve v Ljubljani. Vsi učenci so prejeli tudi nekaj praktičnih nagrad. Zelo smo ponosni na vse nastopajoče, posebej na naša snemalca in oblikovalca posnetka, Klemna in Matica. Naš moto pravi: »To ni sreča, to je znanje.« Držimo se ga in se varno vključujemo v promet.

Mesec maj in junij smo petošolci preživeli zelo aktivno. Po uvrstitvi med 10 najboljših v projektu »Varno na kolesu« smo našo zaključno ekskurzijo oblikovali tako, da smo se 2. junija odpeljali na podelitev nagrad v Kolosej v Ljubljano, kjer je nastopala glasbena skupina Bepop, akrobati na kolesu pa so nam pripravili nekaj akrobatskih skokov s kolesi. Učenci so prejeli majčke, čelade, sendviče, vodo in sladoled.

Tako zadovoljni in okrepčani smo se odpeljali proti Rimski nekropoli v Šempetru in si z vodičko ogledali arheološke ostanke. Naprej nas je pot vodila po Savinjski dolini do Celja, kjer smo se ustavili na ogledu Mesta pod mestom v Pokrajinskem muzeju v Celju in največji poslikan strop v knežjem dvorcu. Učenci so z zanimanjem ogledovali znamenitosti in sodelovali v pogovoru. Najbolj pa so se razveselili obiska McDonaldsa, kjer so si sproščeno in po želji izbrali svoj meni. Utrujeni, siti in polni vtisov smo se pozno popoldne vrnili domov.

Učenke 5. b-razreda so se s plesom in petjem v maju udeležile festivala Solzic na Ivarčkem jezeru. Pred tem so učenci oblikovali vodne kapljice iz DAS-mase, zloženke na temo »Voda je vir življenja.«, risbice o vodi itd. Izdelke smo predstavili in jih ponudili obiskovalcem na stojnici na festivalu.

Izkazali smo se tudi na zaključni prireditvi (Mega žur). Učenke in učenci 5. a- in b-razreda so pripravile in prebrale vezni tekst in odplesale ples. Zala JI je samostojno zapela pesem Sreča na vrvici. Prireditev je bila v celoti namenjena pevskim in plesnim točkam na temo ljubezen in mir. Mir je povezan s svobodo, ljubezen s prijateljstvom, vse skupaj pa druži eno, naše okolje, v katerem živimo, vonjamo cvetlice, poslušamo šum vetra, žuborenje potoka, smeh in jok, veselje in žalost, ljubezen in prijateljstvo. Želimo si, da bi odslej še več nastopali, peli, plesali, se učili ter tako odrasli v pogumne, delovne in zavedne ljudi.

V ponedeljek, 13. 6. 2022 v jutranjih urah, smo se udeležili še prireditve ob 60. obletnici Koroškega radia na platoju pred TUŠ-em na Ravnah. Radijci so našo šolo povabili na praznovanje rojstnega dne, mi pa smo se z veseljem odzvali, narisali so risbe, napisali voščila, odplesali ples in zapeli pesem Sreča na vrvici. Naši sposobni »moderatorki« Iza in Zana sta spretno odgovarjali na vsa vprašanja v intervjuju za Koroški radio. Učenci so bili nagrajeni s posebno vodo z etiketo Koroškega radia in pohvalo, saj so uspešno zastopali šolo. Učenec Žak je vso dogajanje uspel posneti tudi z dronom. Od tam smo se odpravili v park, kjer se je odvijala prireditev TVU-ja – Spoznavam branje. Skupaj z ostalimi učenci naše šole smo se posedli v parku vsak s svojo knjigo in brali. Zavedamo se, da skupinsko branje dobro vpliva na bralne navade.

V torek, 14. 6. 2022, smo se odpravili v Štavharijo. Ogledali smo si muzej železarstva in se še bolje spoznali z dejavnostjo, ki je ena najpomembnejših v naši dolini. Po ogledu smo imeli dve delavnici. Prva je vsebovala različne didaktične igre na temo železarstva, pri drugi pa je kovač prikazal delo z železom.

V sredo, 15. 6. 2022, smo na šolo povabili mladinskega pisatelja Primoža Suhodolčana. Petošolci smo ga pričakali v šolski knjižnici. Pisatelj je na začetku povedal nekaj besed o svojem življenju. Na duhovit način je opisal prigode, ki so se mu zgodile in iz katerih je črpal ideje za svoje ustvarjanje. Skozi pogovor z učenci je povedal, kako so nastale knjige različnih športnih junakov (Primož Roglič, Goran Dragić, Tina Maze, Anže Kopitar). Ob koncu so mu učenci zastavili vprašanja in tako še bolje spoznali pisatelja.

V torek, 21. junija, se je v Koroški osrednji knjižnici na Ravnah odvijala gledališka predstava učenk in učencev OŠ Prežihovega Voranca, v kateri nastopajo mladi lutkarji 5. a- in b-razreda in učenci, ki so vključeni v gledališki klub. Naslov predstave je Prizori iz življenja stvari, saj se v predstavi stvari in ljudje sprašujejo, če se lahko tako eni kot drugi zaljubijo. Tako je nastala še ena prijateljska medgeneracijska vez, ki opozarja na to, da če se imamo vsi radi, nam nič ne more do živega. Odigrali smo tri predstave, dve za učence šole kot nagrado za bralno značko in eno za izven v okviru TVU.

Šolsko leto 21/22 je za nami, ostajajo lepi spomini, mi pa odhajamo naprej z željo ostati v šoli in se učiti in družiti skupaj.

                                                                                 Učenci in učitelja 5. a in b

                                                                                 Zapisala Aleksandra Slatinšek – Mlakar

SLIKE V GALERIJI