Besedilo: Slavica Klančnik

MEDGENERACIJSKI MEGA ŽUR in praznovanje 20 – letnice ZDRAVE ŠOLE na OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem
Tudi sanje se velikokrat uresničijo.

Polna športna dvorana je  bila zopet v pričakovanju nove prireditve. Tokrat je bil naš Mega žur tudi veliki praznovalec pomembne obletnice – 20-letnice Zdrave šole; pa ne le na OŠ Prežihovega Voranca, temveč tudi v Sloveniji, saj smo bili med pionirji in danes smo na prehojeno pot in vse dosežke zelo  ponosni.

Vedno smo delovali v korist otrok in mladostnikov. Naš plemenit cilj JE BIL, JE in BO, da bi vsak učenec naše šole dosegel kakšen uspeh kot popotnico za zdravo in uspešno življenje. Zglede dobre prakse širimo tudi v lokalno okolje in  v širši slovenski prostor.

Zagotovo so bila vsa naša prizadevanja pomembna in  iskrena. Da pa živijo v vsej svoji veličini, je bilo potrebno strniti moči, znanje in vedenja vseh nas, zaživeti je moral timski duh, strpnost, sodelovalnost, vztrajnost in rezultati so tu.

Po uvodni predstavitvi moderatork Nike Jelen, Zale Kokol in Gaje Mlakar, ki so se letos prelevile v prave igralke in skozi igro vodile celotno prireditev ter pozdravu Branke Božank, regijske koordinatorke Slovenske mreže Zdravih šol ,  je po dvorani  zadonelo “VSE NAJBOLJŠE – DRAGA SLAVLJENKA” in na odru so se pojavili učenci prvih razredov  v čudovitih opravah in s prekrasno ‘torto’, ki je simbolizirala praznovanje obletnice ter začetek naše, že tradicionalne prireditve Mega žur, tokrat medgeneracijski. Sledili  so  ubrani natopi pevcev in pevk, pa plesnih skupin, vmesni smešni, hudomušni in poučni vložki moderatork, nastalih pod mentorstvom Bojane Verdinek. Vse je bilo na teme delovanja Zdrave šole: ljubezni in prijateljstva, mladosti in njenih priložnostih ter pasteh, prostem času, zasvojenostih: z računalnikom , hrano, televizijo, nakupovanjem, potrošniški družbi in reklamah, odnosu do narave in okolja, do starejših in bolnih, krizi in novih priložnostih …

V nabito polni telovadnici so nastopajoče z bučnim aplavzom ves čas spodbujali številni starši ter dedki in babice naših nadebudnežev, pa gostje, učitelji in delavci šole, sošolci – skratka bilo je vzdušje, kot se spodobi za rojstno dnevni Mega žur in predpraznično slavje. Izvrstno sta se v vlogah dedka in babice odrezala Zala Vučko in Mihael Klemenčič.

Kot že mnoga leta do sedaj, so se tudi tokrat predstavili nastopajoči različnih generacij: od otrok iz vrtca Solzice, pa naših nadebudnežev – učencev šole, do gimnazijk (naših bivših učenk) ter že uveljavljenih kantavtorjev in članov skupin.

Vrtčevski otroci, z metorico Štefko Bakač, so se nam predstavili z recitalom ZIMA in nam jo pričarali vsaj za trenutke. Naši pevci in pevke: Ana Zoja Dobnik, Jaš Završnik, Sara Pratnekar in Ji Je Xian- Aisha,Pia Buhvald, Karin Kerstin, Belma Ahmetović, Larisa Obretan, Ana Štern, Hana Mikič in Aljaž Dobnik , Gaja Mlakar, Filip Dihpol in Vid Nerad Rožej so se, pod mentorstvom Tanje Krivec, odrezali kot vedno. Gostujoče dijakinje Gimnazije Ravne in Srednje šole Muta so, na koreografijo Katje Vrhnjak, pripravile spremljajoči ples modni reviji, kjer so,  naši ‘modni kreatorji’ in ‘mojstri modne piste’, predstavljali z unikatnimi modnimi dodatki: dežniki, šali  in škornji  in bili  izjemna popestritev.

Nepogrešljive plesalke: Pia Stočko, Janja Jamšek in Zala  Kordež so se pojavljale kot rdeča nit skozi vso prireditev in enkrat v samostojnem plesu,  prireditev pa je  popestrila  še ena plesna skupina v  sestavi: Nike Krivec, Tine Tušek, Maše  Krivograd in Janje Saberčnik – vse pod mentorstvom  Aleksandre Knez. V ritmu glasbe harmonikarjev Žana, Jožija in Gaje pa so se zavrteli mladi folkloristi pod mentorstvom Tanje Mavrel.

Naš prijatelj, človek z velikim srcem, čudovitim glasom  in izjemno sposobnostjo motivacije celotne publike, kantavtor Damjan Zih, nam tudi tokrat ni odrekel sodelovanja in vzdušje pripeljal do izjemne sinergije med njim in publiko.

Posebno čast pa so nam in naši prireditvi  MEGA ŽUR  izkazali člani uveljavljene  koroške skupine FAUŠDUR: Lucija Štrekelj (pevka), Luka Pernek (pevec – tudi član skupine Farty Animals) in Gregor Šteharnik (saksofonist), ki so našemu vzdušju dodali še pravi zvezdniški sijaj. V vlogi rožnato – vijoličnih pingvinčkov so nas razveselile še baletke pod mentorstvom Galine Čajke.

Težko je na dolgo in široko pisati, o žaru in veličini mladostnega udejstvovanja. Sami nastopi, z vsebino in obliko ter z neustavljivo energijo, so pokazali smernice delovanja in vizijo Zdrave šole- ŠOLE, ki je in mora delovati kot CELOVIT ORGANIZEM. Prireditev pa je potrebno preprosto doživeti in vtisi zagotovo ostanejo za vedno.

In kdo je deloval v Timu za pripravo letošnjega Mega žura:

Slavica Klančnik – idejna zasnova, vodenje in koordiniranje, Vesna Franc, Bojana  Verdinek, Alijana Tertinek, Tanja  Krivec,  Aleksandra Slatinšek Mlakar, Simona Grabner, Katja Štern, Jasna Bezjak Završnik, Aleksandra Knez, Janja Čebulj, Andreja Keber, Marija  Mirnik, Tanja Mavrel,  Franja Katarina Ofič, Nina Vidovič in Stanislav Osojnik.

Zahvala tudi učiteljicam: Vanji Benko, Mariji Jurgec, Luciji Gorjup, pa hišniku Zdravku Vožiču, tajnici Dragici Gorenšek in vodji kuhinje Franji Gosnik ter njenemu timu, računovodkinji Gordani Ramšak ter številnim kolegom za vsak kamenček v mozaik skupnih prizadevanj.

Iskrena hvala vsem donatorjem, ki so se odzvali za pomoč pri pripravi naše prireditve: IKD-ju  d. o. o. , PETROLU Energetiki Ravne, ZIP centru, FOTO studiu Ocepek, INTERDISKONTU d.o.o., BELLU d. o. o, .SALUSU d. o. o ter ROKU DIVJAKU s.p.

MEDIJEM: PETRI KOS GNAMUŠ za prispevek za VAL 202, KTV Ravne, portalu Bajta.si.

ter koordinatorki Zdravih šol v regiji, BRANKI BOŽANK, za pozdravni govor.

In z besedami pisatelja Vitomila Zupana, kot v govoru na prireditvi, zaključujem tudi ta prispevek:

“Človek zmeraj več želi, kakor doseže, več vidi, kakor objame, sanja o lepšem, kot je dosegljivo. Ali je to slabo? ”

In dodajam: ,,Nikakor ne!

Če poskusiš, DOSEŽEŠ VELIKO;
če se potrudiš, LAHKO OBJAMEŠ VEČ,
če si pozitivno naravnan in verjameš vase,
SE TUDI SANJE URESNIČIJO. ”
Na trenutke se nam je zazdelo, da smo sanjali marsikateri trenutek prireditve.
A vse je bilo tako resnično in neponovljivo.

Fotografije si lahko ogledate na spletnem portalu bajta.si.