Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Njegov glavni namen je motivirati učence za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev in jih spodbuditi k obiskovanju knjižnic. V sklopu tega projekta prejme vsak sedmošolec knjigo.

Projekt pripravlja Javna agencija za knjigo Republike Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Pionirsko knjižnico (MKL), Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Sekcijo šolskih knjižnic in Društvom slovenskih pisateljev.

Kot vsa leta smo se tudi to leto pridružili projektu in ga združili s kulturnim dnem in ga izvedli v mesecu aprilu, v mesecu, ko praznuje knjiga (2. – mednarodni dan knjig za otroke in 23. april – svetovni dan knjige).

V torek, 19. aprila 2022, smo obiskali našo Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, kjer so nas popeljali skozi zgodovino gradu in knjižnice, spominske sobe, izposojo, oddelek za lahko branje, novo, prijetno kavarno Eleonoro in v skrivne kotičke knjižnice. V Pionirski knjižnici so nam nato razdelili knjige Vinka Mӧderndorferja Jaz sem Andrej.

Na koncu pa smo ob branju knjige uživali in poustvarjali v novi zunanji učilnici v grajskem parku.

Sledi nekaj misli, s katerimi so sedmošolci zaključili kulturni dan.

Ko berem knjige, se zgodi čarovnija.

Branje te ponese v čaroben svet, iz katerega nočeš oditi.

Branje te odpelje v svet domišljije.

Ko berem, sem potopim v svet besede.

Zapisali: Simona Grabner in Mateja Čebulj

Fotografije: Voranc Ogris, 7. a, Simona Grabner in Mateja Čebulj