Petošolci sodelujemo z gasilci, čebelarji in policaji

V mesecu požarne varnosti smo petošolci izvedli naravoslovni dan in obiskali gasilski dom na Ravnah na Koroškem. Ogledali smo si opremo in vozila, prijazni gasilci pa so nam predstavili svoje delo.  V razredu smo ustvarjali iz odpadnega materiala in izdelali različna intervencijska vozila ter jih razstavili na šoli, nekaj pa v gasilskem domu.

Gasilci so nas povabili k likovnemu ustvarjanju in izmed risb izbrali nekaj najbolj ustvarjalnih izdelkov ter jih uporabili v koledarju za leto 2023.

Sodelovali smo z Osnovno šolo Loka iz Črnomlja. Pod mentorstvom šolske knjižničarke smo z učenci izdelovali knjižna kazala na tematiko Bele krajine. Pri tem smo spoznavali naravno in kulturno dediščino te pokrajine. Kazala smo nato poslali na OŠ Loka.

V novembru smo medse povabili še predsednika Čebelarskega društva na Ravnah na Koroškem g. Andreja Laha, ki nam je na kratko predstavil delo čebelarjev in povabil k sodelovanju v čebelarskih aktivnostih v tem šolskem letu.

Mesečno se na razrednih urah srečujemo tudi s šolskim policajem g. Damjanom Kovačem v projektu Policist Leon svetuje. Učencem je razdelil delovne zvezke z aktualnimi temami, ki so za učence v 5. razredu poučne, reševanje pa poleg tega še zabavno. Tema meseca decembra je namenjena previdnosti in ravnanju s pirotehničnimi sredstvi.

Veseli december

V mesecu  novembru smo petošolci pričeli ustvarjati izdelke za stojnico. Organizirali smo tehniški dan – novoletne delavnice – ter izdelovali venčke, svečnike in obeske iz storžev. Učenci so nabrali naravni material v gozdu in okolici, s čimer so nato okrasili venčke. Prinesli so še trakce, vrvice in svečke. Bili so zelo domiselni in ustvarjalni, v vsakem venčku je bil odraz njihovega dela in občutenja. Vedeli so, da bodo venčke razstavili na stojnici in da bodo z njimi razveselili še druge ljudi, zato so se še bolj potrudili. Nekatere venčke so odnesli tudi domov. 

Veselje na stojnici se je začelo v začetku decembra na tržnici na Ravnah na Koroškem. Sodelovali pa smo tudi s šestošolci in pri predmetu gospodinjstvo pekli piškote. Delo je potekalo v gospodinjski učilnici. Učenci so prinesli nekatere okraske, svoje recepte, ideje in veselje.  Priskrbeli smo še ostali material, sestavine, vrečke in okrasni trak. Pekli smo v dveh skupinah, nastalo pa je več različnih vrst »keksev«. Največ dela so imeli učenci z okrasitvijo piškotov. Delo je bilo zelo dobro organizirano v malih skupinah. Opremljeni s predpasniki in čistimi rokami smo se lotili peke. Ob mirni glasbi in sodelovanju učencev je po šoli kmalu prijetno zadišalo po piškotih. Večino smo zapakirali v okrasne vrečke in jih ponudili na stojnici, nekaj pa so jih učenci morali poskusiti tudi sami.

Vsem želimo lepo, zdravo in veselo novo leto 2023!

                                                                                                                    Zapisala Aleksandra Slatinšek Mlakar