KNJIGA V PDF

Obeležili smo častitljivo obletnico jeklarstva, ki je dajalo in daje pečat Mežiški dolini in našemu mestu. Zato so učenci predmetne stopnje pod mentorstvom učiteljic slovenščine in učiteljice zgodovine med sorodniki, sosedi in prijatelji zbirali pripovedi, povezane z življenjem in delom zaposlenih v ravenski železarni v različnih obdobjih. 

Te spomine smo zbrali in izdali knjigo, katere izid so omogočili Občina Ravne na Koroškem, Slavistično društvo Koroške in Sij Metal Ravne.

Zgodbe naših zapisovalcev in pripovedovalcev, ki so zbrane ob razglednicah, fotografijah in risbah, so povezane s poklicnim delom zaposlenih, njihovim prostim časom, medosebnimi odnosi, nesrečami pri delu in šaljivimi anekdotami. Zapise so prispevali: Neža Šuler, Hana Mlakar, Manca Janko, Manuel Petrović, Miha Kamenik, Alisa Merkač, Neža Cesar, Lena Iršič, Lana Kokot, Aljaž in Žan Brankovič, Jan Kotnik, Amela Čeliković, Neja Pečnik, Lara Kumprej, Sara in Nika Budimir, Lena Gerdej, Anej Svenšek, Luna Žunec, Ida Kalčič, Tevž Slatinšek, Nik Kadiš, Tim Rezar Rat, Ema Hovnik Rožen, Špela Preglav, Eva Žaže, Taja Kokošinek, Benjamin Jošt, Ana Ramšak, Sergej Filip Ilić, Lena Polajner, Nejc Hribernik, Pia Ovčar, Nik Geč, Marko Matjašec, Nace Zabev, Nuša Hober, Jaroš Kališnik, Žiga Šapek, Matej Pisar, Daša Šopar, Blaž Obretan, Patricija Kričej Repas, Rebeka Vogrin Ferk in Teja Gracelj.

Besede oz. besedne zveze, ki so zapisane v zgodbah, so učenci razlagali skozi svoje oči. Pri asociacijah so sodelovali: Erika Volker, Tiara Fortek, Manca Janko, Tim Rezar Rat, Neja Pečnik in Pia Ovčar.

S pomočjo izbranih razgledniških motivov železarne so učenci poskušali v fotografski objektiv zajeti današnjo podobo fabriških stavb s približno podobnih zornih kotov. Pri tem so sodelovali Tine Rožen, Tia Kotnik Jauk in Amela Čelikovič.

Pri likovni umetnosti so umetniško navdihnjeni učenci z ogljem poustvarili motive, povezane z jeklarstvom. Umetniško žilico so pokazali Lena Polajner, Ana Kričej, Anej Lampret in Ana Ramšak.

Da se spomini ne bi izgubili, smo ob občinskem prazniku v mesecu aprilu izdajali knjigo 400 LET JEKLARSTVA V NAŠEM KRAJU SKOZI OČI PREŽIHOVCEV starejšim rodovom v poklon in prihodnjim rodovom v vednost.